keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Sinisorsia näkyvissä

 Varma kuvauskohde Kajaaninjoella

Albiino erottui joukosta
Rivimuodostelmassa

Joskus näin talvella, kun muuttolinnut eivät ole vielä saapuneet ja luontokin on lepotilassa, iskee kuvaustuska. Jotain on päästävä vain kuvaamaan. Silloin kannattaa suunnata Kajaaninjoelle.

Sorsia on voinut kuvata joella koko talven. Sinisorsa eli heinäsorsa
on päässyt hyvin talvehtimaan voimalaitoksen alapuolella olevassa sulassa ja ruokinta on mahdollistanut niille ravintoa koko talvikauden. Joella on talvehtinut myös erikoinen albiinosorsa, joka selkeästi on ollut naaras, sillä komeaväriset urokset ovat pyörineet sen ympärillä. Sinisorsilla naaras valitsee koirasjoukosta parhaimman uroksen soidinmenojen mukaan.

Sorsat ovat aloittelevalle valokuvaajalle oiva kohde, sillä niiden verkkainen meno ei vaadi kameralta huippunopeutta. Sinisorsat kulkevat parvissa ja tarkentamisessa täytyy olla tarkkana, mihin kohti tarkennuspisteen laittaa, jotta kuvasta tulisi myös syyvyydeltään miellyttävä katsoa.

Tänä vuonna myös joutsenia on ilmestynyt Kajaaninjoelle normaalia aikaisemmin. Viime vuonna näitä lintuja pääsi kuvaamaan vasta huhtikuun puolella, kun jo nyt ovat ilmestyneet ensimmäiset pariskunnat. Joutsenpari solmii elinikäisen liiton, joten parinvaihtoa niillä ei tapahdu. Olen päässyt todistamaan vieraan yksilön karkotusta, kun se on laskeutunut toisten reviirille. Nokka on silloin kovassa käytössä. Ja voi sitä riemunlaulua, kun toinen saadaan poistumaan alueelta.

Joutsenten valokuvaus on helppoa, koska ne ovat ensinnäkin kookkaita lintuja, joten tarkentaminen on helppo kohdistaa kohteeseen. Tähän aikaan, kun ne ilmestyvät kuvausalueelle, valoa on myös päivisin riittävästi, joka mahdollistaa nopeat suljinajat. Näin myös liikettä on helppo saada kuvattua. Voimakas kontrasti tumman joen ja vaalean linnun välillä asettaa jonkin verran haastetta. Olen tosin saanut napattua elämykseltään "Tuonelan joutsen" kuvia, joissa valkea kaunis joutsen lipuu tummanpuhuvaa vettä myöten.

Kamera saa olla hyvässä valmiudessa ja sarjalaukaus asetus päällä, sillä kun joutsenparvessa alkaa tapahtumaan, se on elämyksellinen ilmestys ja menee ohi kiitävällä vauhdilla. Kuvaussarjasta huomaa, ettei ihmisen silmä kerkeä kaikkea edes havannoimaan.
Kajaaninjoella ravintoa etsivät joutsenet
Vieras yksilö ajetaan pois reviiriltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti