torstai 6. maaliskuuta 2014

Lapinpöllön lumoissa

Lapinpöllö on harvinaisuus Kainuussakin

She's got the look
(kuva oli kesällä 2013 Kajaanin pääkirjaston
valokuvanäyttelyssä)
Viime kesäkuussa ja toisen kerran elokuussa pääsin tutustumaan lapinpöllöön. Ei ole ihme, että pöllö on viisauden kuvana tunnettu, niin läpitunkeva sen katse oli. Kadehdittavaa on lapinpöllön rauhallisuus ja ilmiselvä suunnitelmallisuus saalistusurakkaa tehdessään. Istuimme tovin lapinpöllön kanssa vastakkain kynnöspellolla ja ihmettelimme toisiamme. Siinä hetkessä oli jotain lumoavaa - luonnonvoimaa kerrassaan!

Kuvaajan lapinpöllö päästää yllättävän lähelle - eikä se näy välittävän kuvaamisesta. Kesäkuun alussa aamuyön tunteina kuvattu lapinpöllö on parhaimmillaan. Nousevan auringon valo korostaa keltaisten silmien läpitunkevaa katsetta. "Aikainen lintu madon nappaa" -sanonta piti nyt paikkansa. Aamukolmelta heränneenä nappasin pöllöstä omasta mielestänikin erinomaisen kuvasarjan.

Lapinpöllöä ei kannata mennä häritsemään muninta-aikaan eli nyt maalis-huhtikuussa. Emo hautoo noin kuukauden ja sinä aikana se puolustaa pesäänsä sekä terävillä kynsillään että nokallaan. Muutenkin pesintäaikaan olisi syytä liikkua mahdollisimman vähän pesintäalueilla ja antaa näiden harvinaisuuksien lisääntyä rauhassa.



Minä ja lapinpöllö katsemittelössä: 
Kumman pokka pitää pisimpään?

Elokuun tapaamisessa sain taustalle lammen auringonpaisteessa. 

Upea lintu - ei voi muuta sanoa!


Lapinpöllöön voit tutustua tarkemmin täältä:

1 kommentti: