sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Elämystä kerrassaan

Sinisuohaukka, kurki, joutsenia, hanhi, töyhtöhyyppä, korppi ja moni muu


Nyt eletään lintujen puolella kiihkeää aikaa, kun pariutuminen alkaa ja urokset taistelevat naaraiden huomiosta. Minun oli tarkoitus mennä kuvaamaan teeren soidinta, mutta paikalta löytyikin kaikkea muuta. Teeriäkin siellä oli...

Ken on meistä mahtavin
kurkien kunkkutaistelu
Tänä viikonloppuna pääsin tutustumaan päiväpetolintuihin kuuluvaan sinisuohaukkaan. Lintujen ulkoasu noudattelee samoja periaatteita kuin muillakin lajeilla: uros on kaunis päävärinä valkea ja naaras ruskean harmaan kirjava. Pieni peto näyttää aika uhkaavalta levittäessään siivet, joiden kärkiväli voi olla yli metrin. Haukaksi sen tunnistaa jo kaukaa leppoisasat liitelystä. Lajintunnistus voi olla haaste, sillä läheisiä näköislajeja on muutamia.

Samalta paikalta bongasin kurkikatraan, jossa jo haettiin reviirin paikkaa pienellä nahikoinnilla. Kurjet osaavat lentotaktiikan muodostamalla lentoon päästyään auramaisen kuvion, jossa jokaisella kurjella on oma paikkansa.
kurkiaura

Sinisuohaukka naaras
Sinisuohaukka koiras
Arvaisitko, mikä lintu on kyseessä, jos sanoisin sen olevan kurnitsoihin kuuluva, kyyhkysen kokoinen voimakasrakenteinen kahlaaja. Töyhtöhyypät ovat saapuneet runsain joukoin Kainuuseen. Niiden kampaus on suorastaan kuninkaallinen; töyhtö heiluu ruokailun tahdissa ja upea väritys kruunaa linnun ulkoasun.




Joutsenia pellolla
Töyhtöhyyppä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti